آشنایی با تابلو برق صنعتی و انواع آن

با توجه به اینکه تابلو برق‌ صنعتی دارای کاربردهای گسترده ‌ای در صنایع تولیدی و کارخانجات است آشنایی با آن‌ ها به خصوص برای مهندسین برق لازم و ضروری است. به همین علت سعی داریم در این مقاله شما را با این تابلوها آشنا کنیم و همچنین به معرفی انواع آن‌ ها و کاربردهایی که دارند بپردازیم.

معرفی تابلو برق صنعتی

تابلو برق صنعتی فضایی است که تجهیزات برقی در آن نصب می ‌شود. این تابلو برق از جنس فلزی و غیرفلزی ساخته می‌ شود. تجهیزات درون تابلو برق با توجه به هدفی که برای آن طراحی شده است، متفاوت است. تابلوهای برق از قسمت ‌های مختلفی همچون سوییچ‌ ها، دستگاه‌ های محافظ کلیدها، فیوزها، قطع کننده مدارها، قطعات کنترل، دستگاه ‌های برقی و تجهیزات مختلف تشکیل می ‌شوند که در ادامه برخی از آن‌ ها را مورد بررسی قرار می دهیم .
• کلید برق: کلید برق برای قطع و وصل کردن اتصال مدار الکتریکی استفاده می ‌شود و به دو دسته سوییچ جریان هوا و سوییچ جریان روغنی تقسیم می‌ شود.
• فیوز: کار اصلی فیوز محافظت از جریان برق به مدار است. زمانی که جریان های جاری برق بیش از اندازه از فیوز عبور کنند، فیوز ذوب می ‌شود.
• قطع کننده مدار: در هر زمان قطع کننده مدار توانایی قطع و وصل اتصال مدار را دارد.
• رله ها: دستگاهی است که ضریب خطا را تشخیص می‌ دهد و به قطع کننده منتقل می‌ کند.

آشنایی با تابلو برق صنعتی

آشنایی با تابلو برق صنعتی

انواع تابلو‌های برق صنعتی

تابلوهای برق صنعتی از جنبه های مختلفی تقسیم می شوند و دارای انواع مختلفی هستند که عبارت اند از:

  • تابلوهای Metal Enclosed

تابلوهای Metal Enclosed یکی از انواع تابلوهای برق صنعتی هستند که از محفظه‌ های فلزی دربسته ‌ای تشکیل می شوند. درون این تابلو‌ها تجهیزات الکتریکی زیادی وجود دارد که از جمله این تجهیزات می ‌توان به کلیدها، ترانس های جریان، ولتاژ، شینه ‌ها، لوازم اندازه‌گیری و… اشاره کرد. این تابلو به دو دسته تابلوهای Metal Clad و تابلوهای Compartment Type تقسیم می ‌شوند. که در ادامه به توضیح هر کدام می ‌پردازیم.

  •  تابلو Metal Clad:

فضای داخلی این نوع تابلو به گونه ‌ای است که محفظه ‌ها از هم جدا هستند. این ویژگی برای تابلو برق بسیار حائز اهمیت است، زیرا اگر در یکی از محفظه‌ ها خطایی رخ دهد، در همان محفظه باقی می ‌ماند و خطای آن به محفظه دیگر منتقل نمی‌ شود، پس در صورت بروز حادثه محفظه ‌های دیگر آسیب نمی ‌بینند. تابلوهای Metal Clad به چهار قسمت تقسیم می ‌شوند: محفظه باسبار، سرکابل، محفظه کلید و محفظه کنترل که تمام تجهیزات کنترلی و اندازه گیری در داخل آن ‌ها قرار می ‌گیرد.

  •  تابلوهای Compartment Type:

این تابلوها بر خلاف تابلوهای Metal Clad از محفظه‌ های جداگانه تشکیل نمی شوند و همه تجهیزات آن ها در یک بخش نصب می شوند.

انواع تابلو برق صنعتی از نظر محل نصب

تابلوهای برق صنعتی داخلی: به تابلوهایی گفته می ‌شود که در فضاهای بسته مانند داخل سالن، سوله و … نصب می ‌شوند.
تابلوهای برق صنعتی فضای باز: تابلو برق صنعتی فضای باز به تابلو برقی گفته می ‌شود که در محیط‌های آزاد و فضای باز نصب می شوند.
تابلوهای ایستاده: این نوع از تابلوهای برق‌ در محل نصب به صورت ایستاده قرار می‌ گیرند. تابلو برق صنعتی ایستاده کارایی بیشتری نسبت به سایر انواع تابلو برق‌ ها دارد و داخل آن می ‌توان تجهیزات الکتریکی مانند تجهیزات کنترل، قدرت و … را نیز نصب کرد.
تابلوهای برق دیواری: همانطور که از نام تابلو برق ‌های دیواری مشخص است، روی دیوار نصب می ‌شوند. این تابلوها به دو دسته تابلو برق توکار و تابلو برق روکار تقسیم می‌ شوند.
و تابلوهای برق راک: تابلوهای برق راک به صورت قفسه، قفسه هستند و محفظه‌های مختلف با کاربرد‌های مختلف روی آن‌ها نصب می‌شود.
تابلو برق Swing: تابلوبرق Swing همانند تابلوبرق راک است فقط تفاوت آن داشتن درب متحرک است. با متحرک بودن درب این امکان فراهم شده است که پشت آن قابل رویت باشد همچنین امکان دسترسی به تجهیزات داخل تابلو برق را فراهم می‌کند. تابلوبرق Swing در مقایسه با دیگر انواع تابلو برق صنعتی قیمت بیشتری دارد و جنس درب آن هم از شیشه است.
تابلوهای کشویی: تابلوهای کشویی به منظور حفاظت از موتور طراحی و تولید شده‌اند. این تابلو برق به نسبت دیگر تابلو‌ها قیمت بیشتری دارد.
تابلوهای مرکز قدرت: برای تغذیه تابلو برق MCC استفاده می‌شوند و به طور کلی یک تابلو توزیع است که می‌تواند چند تابلو MCC را تغذیه کند.
‌ تابلوهای توزیع برق صنعتی: این نوع تابلوها معمولاً در مکان‌های عمومی، کارخانه‌ها، فرودگاه‌ها، بیمارستان‌ها و … مورد استفاده قرار می‌گیرند. تابلو برق توزیع صنعتی در انواع مختلف ایستاده، بارانی و دیواری ساخته می‌شود و کاربرد اصلی آن یک منبع تغذیه با حفاظت بالا است.
تابلوهای اصلاح ضریب قدرت: تابلوهای اصلاح ضریب یا تابلوهای بانک خازنی به منظور کاهش توان رآکتور در سیستم، کاهش تلفات سیستم و افزایش راندمان آن استفاده می‌شوند. استفاده از تابلوهای اصلاح ضریب قدرت مصرف برق را به میزان قابل توجهی کاهش می‌دهد.

آشنایی با تابلو برق صنعتی

آشنایی با تابلو برق صنعتی

انواع تابلو برق صنعتی بر اساس ولتاژ

تابلو برق صنعتی را بر اساس ولتاژ به سه دسته تقسیم می ‌کنند‌. تابلو برق ولتاژ ضعیف، تابلو برق ولتاژ متوسط و تابلو برق ولتاژ قوی که در ادامه به توضیح مختصر هر کدام آن ‌ها می ‌پردازیم.
• تابلو برق ولتاژ پایین: این تابلو برق تا 1 کیلوولت ولتاژ را کنترل می ‌کند و از تجهیزات قطع و وصل فشار ضعیف به همراه تجهیزات کنترلی، اندازه‌ گیری، حفاظتی، تنظیم کننده و … شکل گرفته است. این نوع تابلو در دو نوع ایستاده ثابت و ایستاده کشویی تولید و عرضه می‌ شود. تابلوهای فشار پایین بر اساس کاربرد به چند دسته تقسیم می ‌شود: تابلوهای فرمان موتوری، تابلوهای توزیع صنعتی، تابلوهای بانک خازنی، تابلوهای توزیع مسکونی.
• تابلو برق ولتاژ متوسط: تابلو برق ولتاژ متوسط ولتاژ بین 3 تا 36 کیلوولت را کنترل می ‌کند و از کنتاکتور فشار متوسط، رله، باسبار، لوازم اندازه‌ گیری، تجهیزات کنترلی و… تشکیل شده است.
• تابلو برق فشار قوی: تابلو برق ولتاژ بالا با ولتاژ بالای 36 کیلوولت کار می ‌کند. تجهیزات به کار رفته در این تابلو‌ها استاندارد هستند و کیفیت بالایی دارند، درنتیجه از بروز هرگونه حادثه احتمالی جلوگیری می کنند.

جمع بندی
همانطور که در این مقاله خواندیم تابلو برق‌ صنعتی در انواع مختلف تولید می شود که هر یک کاربردهای بسیاری در صنعت دارند. گروه تابلو برق سمنان با بهره گیری از نیروی کار حرفه ‌ای آماده ارائه و تولید تابلو برق ‌های صنعتی باکیفیت و خدمات عالی به شما عزیزان است.