مشخصات فنی انواع رله در تابلو برق
رله چیست؟ مشخصات فنی رله در تابلو برق ها چیست؟ رله یکی از قطعات تابلو برق است که وظیفه آن ایجاد میدان مغناطیسی از طریق عبور دادن جریان برق از یک سیم پیچ بوبین است. در واقع رله همان کلیدهای الکتریکی-مکانیکی است. البته رله های حالت جامد فاقد قطعات مکانیکی و متحرک هستند. رله های داخل تابلو برق معمولاً برای کنترل و راه اندازی تجهیزات با جریان بالا استفاده می شوند که این کار را به کمک سیگنال کنترلی بسیار ضعیف انجام می دهند. رله ها شباهت زیادی از نظر ساختار و عملکرد با کنتاکتور ها دارند. یکی از کاربردهای رله، حفاظت و تقویت جریان الکتریکی مانند PLC است که به همین دلیل به رله ها، مدار واسط نیز می گویند. در ادامه قصد داریم شما را با مشخصات فنی انواع رله در تابلو برق آشنا کنیم.
شباهت و تفاوت رله و کلید
همان طور که اشاره شد رله و کلیدها از لحاظ فیزیکی و عملکرد شباهت زیادی به یکدیگر دارند. اما این دو قطعه الکتریکی دارای تفاوت هایی هستند که مهم ترین آن غیر قابل کنترل بودن کلیدها از راه دور است. رله ها در واقع کلیدهایی هوشمند هستند که علاوه بر کارکرد های معمولی که کلیدها دارند، از ویژگی و قابلیت های ویژه دیگری نیر برخوردار هستند.

مشخصات فنی انواع رله در تابلو برق
اجزای تشکیلدهنده رلههای مکانیکی
رله از اجزای اصلی تابلو برق است که از بخش های مختلفی تشکیل شده اند. برای استفاده از رله بهتر است با اجرای اصلی آن آشنا شوید تا در صورت بروز مشکل، بتوانید به راحتی آن را رفع کنید. انواع رله تابلو برق دارای چهار قسمت مجزا هستند که در ادامه آنها را معرفی خواهیم کرد.
بوبین (سیمپیچ ) ورودی: یکی از اجزای تشکیل دهنده رله، بوبین یا کویل ورودی است که برای عملکرد آن به اتصال دو سر مثبت و منفی مبنع تغذیه نیاز است.
تیغه مشترک COM: تیغه مشترک برای اتصال سیگنال مشترک استفاده می شود.
تیغه باز (NO-Normal Open) : این تیغه معمولاً باز است که در صورت تحریک شدن بوبین یا سیم پیچ، که در اثر ولتاژ دار شدن بوبین اتفاق می افتد، تیغه بسته می شود. در واقع برای عمل کردن خروجی، توسط تحریک ورودی، مصرف کننده را به این تیغه وصل می کنند.
تیغه بسته (NC-Normal Close) :برعکس تیغه باز، این تیغه همیشه بسته و به تیغه COM متصل است. با تحریک ورودی، خروجی قطع می شود و مصرف کننده به تیغه بسته متصل می شود. بهتر است بدانید که برخی از رله ها، فاقد تیغه NC هستند و تنها دارای تیغه های NO, COM هستند.
کاربرد رله ها در تابلو برق
همان طور که در پیش تر اشاره شد، این قطعه از مهم ترین قطعات تابلو برق است. رله دو کاربرد بسیار مهم دارد که در ادامه به معرفی آن ها خواهیم پرداخت.
1- ایزوله الکتریکی بین قسمت کنترل و بار
2- افزایش توان خروجی PLC (تقویت توان خروجی بخش کنترلی) و سایر تجهیزات دورن تابلو برق و آسانسورها
تفاوت رله و کنتاکتور در چیست ؟
برای توضیح دادن تفاوت کنتاکتور و رله های تابلو برق ابتدا باید با تفاوت های کنتاکتور و بوبین آشنا شوید. کنتاکتور دارای یک بوبین یا سیم پیچ است که با جریان برق، فازهای خروجی و ورودی کنتاکتورها به هم متصل خواهند شد.
اما تفاوت رله و کنتاکتور در این است که رله ها مانند کلید های تبدیل هستند که در ساختمان ها استفاده می شوند. کنتاکتورهای داخل آن، به جای قطع و وصل شدن، فقط در صورت تحریک شدن رله از حالت اول به حالت دوم منتقل می شوند.
البته رله و کنتاکتور تفاوت های دیگر هم دارد. میزان تحمل جریان برق در آن ها یکی از تفاوت های دیگر این دو قطعه است. تحمل جریان برق در رله های تابلو برق، 10 آمپر ولی جریان های کنتاکتور ها از 9 آمپر به بالا تولید می شوند.

مشخصات فنی انواع رله در تابلو برق
نحوه اتصال رله در تابلو برق
تابلو برق دارای بخش های مختلفی است که یکی از آن ها رله ها هستند. رله های قابل استفاده داخل تابلو برق دو نوع هستند. یکی از آن ها به صورت تکی روی ترمینال های تابلو برق متصل شده و نوع دیگر آن، به صورت رله برد در سمت راست سوکت ریلی استفاده می شوند که تعداد آن ها معمولاً 2، 4، 8 و… است.
نکات لازم هنگام انتخاب رله مناسب
آشنایی با نکات لازم و ویژگی های رله تابلو برق یکی از مهم ترین مواردی است که هنگام خرید رله باید به آن دقت کرد. برای خرید رله باید با توجه به پروژه و میزان حساسیت آن، یک رله را انتخاب کنید. در حال حاضر انواع مختلفی از رله در بازار موجود است که از کیفیت های مختلفی برخوردار هستند. رله دارای برندهای مختلفی است که محبوب ترین آن ها، رله فیندر است. از مهم ترین نکات انتخاب رله می توان به موارد زیر اشاره کرد.
نوع ولتاژ رله: ولتاژ کاری رله که به دو دسته AC و DC تقسیم می شود. این ولتاژ به تحریک بوبین مربوط است.
ولتاژ تحریک: ولتاژ تحریم معمولاً دارای رنج های 5، 12، 24، 48، 110 و 220 ولت است.
آمپر رله: به حداکثر جریانی که کنتاکتور می تواند از خود عبور دهد آمپر رله می گویند. در بازار رله های با آمپر 5، 6، 8، 10، 12، 16 و… آمپر وجود دارد. این آمپرها به بارهای اهمی مربوط هستند و برای استفاده در لامپ های LED، انواع شیر ها، ترمز و … این جریان بسیار کم خواهد بود.
تعداد پایه یا تعداد کنتاکت: رله ها معمولاً دارای انواع مختلفی از جمله دو کانتاکت، سه کنتاکت، چهار کنتاکت و… هستند.
سخن پایانی
تابلو برق یک محفظه برای سیم بندی و نصب تجهیزات الکترونیکی است. یکی از مهم ترین تجهیزات به کار رفته در تابلو برق، رله است. در این مقاله سعی کردیم تا شما را با مشخصات فنی رله، کاربرد رله و تفاوت آن با کنتاکتورها آشنا کنیم. رله به عنوان یک قطعه اصلی تابلو برق، وظیفه ایجاد میدان مغناطیسی را دارد. شما برای تهیه قطعه مهم و اصلی تابلو برق یعنی رله به شرکت تابلو برق سمنان مراجعه نمایید و با داشتن خریدی مطمئن از مشاورین پاسخگوی این شرکت بهره مند شوید.