معرفی انواع کنتاکتور
به یک قطعه الکتریکی که دارای کاربر زیادی است کنتاکتور می گویند که از آن برای قطع و وصل کردن انواع مدارهای الکتریکی که توان بالایی دارند استفاده می شود. این قطعه دارای اجزای مختلفی است که مهم ترین آن ها شامل تیغه، بویین و قاب عایق می شود که هر کدام از آن ها وظیفه مهمی را در عملکرد کنتاکتور دارا هستند. مثلا تیغه وظیفه انتقال جریان را در کنتاکتور دارد یا بویین که به آن سیم پیچ نیز گفته می شود به عنوان یک آهنربای الکتریکی عمل می کند و قاب عایق نیز کار با این قطعه را ایمن تر کرده و خطر برق گرفتگی را برای مصرف کننده بسیار پایین می آورد. ما در این مقاله قصد معرفی انواع کنتاکتور را داریم تا شما را بیشتر با این قطعه آشنا کنیم.
انواع کنتاکتور
کنتاکتورها از لحاظ کاربرد در انواع متعددی هستند. در ادامه به بررسی انواع کنتاکتور می پردازیم.
-
سوئیچ تیغه جادویی
سوئیچ تیغه جادویی را می توان یکی از اولین کنتاکتور ارائه شده به بازار دانست که در طراحی و ساخت آن از یک نوار فلزی استفاده شده است و زمانی که قصد استفاده از آن را دارید باید این نوار فلزی را متصل کنید. اغلب از این کنتاکتور برای کنترل کردن موتور های برقی استفاده می کنند؛ اما استفاده از آن دارای خطرات زیادی است. زیرا در عملکرد آن نیاز به یک نیرو انسانی است کنار کنتاکتور بایستد و سوئیچ تعبیه شده در آن را در حالت بسته و قفل قرار دهد.
-
کنتاکتور سه فاز
یکی از پر طرفدارترین کنتاکتورهای موجود در بازار، کنتاکتور سه فاز است که به وفور نیز در بازار یافت می شود. نحوه عملکرد این کنتاکتور به این گونه است که با فشار کلید آن، جریان برق از سیم به سمت بویین حرکت می کند و به یک آهنربا تبدیل شده و هسته فلزی متحرک را به سمت خود جذب می کند. طی فرآیند حرکت این هسته فلزی، تیغه های قدرت و NO با هم تماس پیدا می کنند و جریان برق را سه فاز را به موتور می رسانند. در نتیجه تا زمانی که جریان برق به کنتاکتور سه فاز متصل باشد موتور آن نیز چرخش خود را قطع نخواهد کرد و عملکرد خوبی خواهد داشت.

معرفی انواع کنتاکتور
-
کنتاکتور تک فاز
از دیگر کنتاکتورهای موجود در بازار، کنتاکتور تک فاز است که تفاوت چندانی در عملکرد با کنتاکتور سه فاز ندارد اما این کنتاکتور دارای یک تیغه قدرت است و در نهایت باعث می شود عملکرد ضعیف تری نسبت به کنتاکتور سه فاز داشته باشد. به همین دلیل اغلب افراد، کنتاکتور سه فاز را به تک فاز ترجیح می دهند؛ زیرا در قیمت تمام شده نیز تفاوت چندانی با هم ندارند.
-
کنتاکتور مغناطیسی
از رایج ترین انواع کنتاکتورها که جزو پیشرفته ترین کنتاکتورها نیز محسوب می شود کنتاکتور مغناطیسی است. عملکرد این وسیله به شکل الکترومکانیکی است یعنی حین انجام کار نیازی به کنترل آن توسط انسان ندارد و به صورت خودکار عمل می کند اما می توان آن را از راه دور نیز کنترل کرد. کنتاکتور مغناطیسی برای کار کردن نیاز به مدار کنترل کوچکی دارد که در نهایت از مصرف برق پایینی برخوردار است و می توان بدون اینکه نگران مصرف بیش از حد برق در آن بود از آن استفاده طولانی کرد.
-
کنتاکتور دستی
این مدل از کنتاکتور را می توان ایمن ترین و بی خطرترین نوع این وسیله دانست زیرا نوع عملکرد آن این گونه است که یک فرد به عنوان اپراتور باید دستگاه را خاموش و روشن کند و نمی توان آن را به صورت بی سیم و توسط ریموت کنترل کرد. امکان بهره برداری از کنتاکتور دستی یا دو تکه در یک فضای کوچک اما با وجود جریان بالا به صورت عالی ممکن است و می تواند بسیار فوق العاده عمل کند.
مزایای استفاده از کنتاکتور
اما حالا که با انواع کنتاکتور آشنا شدیم بهتر است با مزایای استفاده از آن نیز آشنا شویم که ما در ادامه به این موضوع خواهیم پرداخت.
ایمنی بالا: اولین مزیتی که یک کنتاکتور نسبت به کلیدهای دستی صنعتی دارد حفاظ تعبیه شده با کیفیت روی آن ها است که باعث می شود فرد کاربر و به طور کلی کارخانه یا کارگاهی که کنتاکتور در آن جا نصب است از ایمنی بالاتری برخوردار باشد و در نهایت از خطرات احتمالی جلوگیری شود.
طول عمر بالا: از دیگر مزایای استفاده از کنتاکتور، طول عمر مفید و موثر بالای آن است که می تواند به مدت طولانی و با بهترین عملکرد کار کند که با توجه به قیمت مناسبی که دارا است، این طول عمر بالا می تواند از آن انتخابی بسیار ایده آل بسازد.
کنترل از راه دور: همان طور که به آن اشاره داشتیم کنتاکتورها را می توان به صورت بی سیم و از راه دور از طریق یک ریموت نیز کنترل کرد که باعث می شود کار با آن راحت تر انجام شود. البته انرژی زیادی از کاربر نمی گیرد و به او این امکان را می دهد که وقت و انرژی خود را صرف کارهای دیگری بکند.
استهلاک کمتر: نوع عملکرد کنتاکتور به این گونه است که سرعت قطع و وصل شدن در آن بسیار بالا است اما این سرعت بالا باعث استهلاک آن نشده بلکه از سرعت آن نیز کم می کند. در نتیجه باعث می شود با گذشت مدت طولانی از استفاده، دستگاه آسیب نبیند و در عملکرد آن خللی وارد نشود.

معرفی انواع کنتاکتور
سخن آخر
کنتاکتورها دارای ویژگی ها و ظرفیت های مختلفی هستند که به همین دلیل به انواع مختلفی تقسیم می شوند که ما این دسته بندی را با توجه به ساختار آن ها برای شما شرح دادیم. اما این دستگاه دارای مزیت هایی نیز است که افراد را در انتخاب آن مصمم تر کرده و فروش آن را بالا برده است. تابلو برق سمنان یکی از برجسته ترین ارائه کننده های انواع تجهیزات صنعتی به خصوص انواع کنتاکتور است و که با گذشت سه دهه از فعالیت آن توانسته کیفیت محصولات خود را تا حد زیادی افزایش دهد. اگر شما نیز قصد خرید یک کنتاکتور با کیفیت و مناسب با فضای خود دارید می توانید از طریق مراجعه به وبسایت یا برقراری تماس اقدام به سفارش و خرید کنید.