معرفی تابلو برق مشاعات
آیا تا به حال به این نکته توجه کرده اید که برق رسانی به قسمت های مشاعات یا عمومی ساختمان چگونه انجام می گیرد؟ برای مثل برق رسانی به آسانسور، روشنایی راه پله و… که تمام اهالی ساختمان به صورت مشترک از آن ها استفاده می کنند چگونه انجام می شود؟ ما در این مقاله به چگونگی برق رسانی این تجهیزات و معرفی تابلو برق مشاعات می پردازیم.
آشنایی با تابلو برق مشاعات
تابلو برق مشاعات، تابلویی است که برای تغذیه برق قسمت هایی از ساختمان اعم از سیستم های آنتن مرکزی، آیفون، اعلام حریق، موتورخانه، پارکینگ، پشت بام و حیاط، آسانسور و… که همه ساکنین مجتمع مسکونی از آن استفاده می کنند طراحی و نصب می شود. در نقشه های برق ساختمان این تابلو برق را با علامت اختصاری GP نشان می دهند.
در تابلو برق مشاعات سه سیم سه فاز وارد کلید مینیاتوری سه فاز می شود و خروجی این کلید مینیاتوری، سه قسمت تابلو را تغذیه می کند. سه قسمتی که این تابلو برق تغذیه می کند را در ادامه معرفی می کنیم.
• کار محافظت چراغ های سیگنال بر عهده فیوز شیشه ای است که یک خروجی از کلید مینیاتوری برای تغذیه فیوز شیشه ای ۲ آمپری است.
• دومین خروجی این تابلو برای تغذیه پمپ آتش نشانی است که این خروجی ابتدا به یک کلید مینیاتوری وصل و سپس به پمپ آتش نشانی متصل می شود.
• و آخرین خروجی از این تابلو برق جهت تغذیه سایر مدارات است. این خروجی ابتدا وارد یک RCD می شود و سپس سایر مدارات قسمت مشاع از این خروجی تغذیه می شوند. برای تغذیه مدارات مشاع از رابط مینیاتوری سه فاز استفاده می شود. لازم است برچسب، نام فاز در کنار هر خط مشخص شود.
نکات طلایی برای نصب تجهیزات داخل تابلو برق مشاعات
• اگر از تابلو برق مشاعات سه فاز استفاده می کنید توجه داشته باشید که توزیع بار باید به صورت متقارن انجام شود.
• برای اینکه سیم کشی منظمی داشته باشید می بایست از داکت یا بست کمربند پلاستیکی استفاده کنید و برای مشخص شدن کابل ها از برچسب استفاده کنید.
• لازم است شینه نول روی پایه های عایق قرار بگیرد، توجه کنید محل اتصال شینه زمین به تابلو رنگی نباشد.
• سطح مقطع سیم های داخل تابلو و آمپر کلیدهای مینیاتوری باید متناسب باشد برای مثال نباید از کلیدهای مینیاتوری ۲۵ آمپر با سیمی که سطح مقطع آن ۲٫۵ است استفاده شود.
• به محکم بودن سیم های زیر پیچ ها و ترمینال ها دقت کنید زیرا اگر این اتصالات محکم نباشند باعث آسیب و ایجاد خسارت می شوند.

معرفی تابلو برق مشاعات
انواع خروجی تابلو برق مشاعات
• اگر تابلو برق مشاعاتی روی پشت بام قرار گرفته باشد برای سیستم آنتن مرکزی یک خروجی تک فاز با سه رشته سیم که سطح مقطع آن ها حداقل ۱٫۵ میلی متر مربع است و یک کلید مینیاتوری ۱۰ آمپر کلاس Bخارج می شود.
• همچنین یک خروجی تک فاز از این تابلو برق برای تغذیه آیفون ها که سه رشته سیم با سطح مقطع حداقل ۱٫۵ میلی متر مربع و یک کلید مینیاتوری ۶ آمپر کلاس B است خارج می شود.
• برای کنترل مرکز احتراق یک کلید مینیاتوری تک فاز با جریان نامی ۱۰ آمپر و کلاس B
• برای سیستم روشنایی ساختمان یک یا چند خروجی با کلید مینیاتوری ۱۰ آمپر کلاس B
• برای اینکه بتوان تعدادی پریز برق در مشاعات نصب کرد به چند خروجی با کلید مینیاتوری ۱۶ آمپر کلاس C و سه رشته سیم با سطح مقطع ۲٫۵ میلی متر مربع خارج می شود نیاز دارید.
• در صورت وجود آسانسور یا موتورخانه به یک خط خروجی سه فاز که از یک فیوز سه فاز تغذیه می کند نیاز است.
مشخصات فنی بدنه تابلو برق مشاعات
- جنس و ضخامت ورق تابلو: نوع ورق این تابلو با توجه به شرایط محیطی باید گالوانیزه یا فولادی روغنی انتخاب شود. حداقل ضخامت آن باید 1،5میلی متر باشد تا بتواند تنش های مکانیکی و الکتریکی و حرارتی در شرایط عادی تحمل کند.
- ضخامت و نوع پوشش رنگ تابلو: بر اساس استاندارد توانیر حداقل ضخامت رنگ آمیزی باید بین 60 تا 80 میکرون باشد و رنگ مناسب برای این تابلو از نوع پودری الکترواستاتیک است. برای این کار ابتدا بدنه تابلو را چربی گیری، زنگ زدایی و فسفاته کاری کنید سپس با رنگ پودری الکترواستاتیک آن را رنگ بزنید. بهتر است قبل از شروع رنگ آمیزی هرگونه پانچ، سوراخ کاری و جوش پیچ به ورق تابلو را انجام دهید. برای رنگ این تابلو می توانید از رنگ های خاکستری روشن، کرم یا سفید صدفی، آبی و … استفاده کنید.
- نوع لولا و قفل ها با توجه به نوع تابلو، از نظر دسترسی: بهتر است لولاهای تابلو از نوع مخفی پیچ و مهره ای باشد، به طوری که قابل تعویض باشند. همچنین قفل آن از نوع زیمنسی آچاری باشد که به راحتی و با ابزار معمولی قابل باز شدن نباشد.
- نوع تابلو برق و نحوه نصب: تابلو برق مشاعات ترجیحا دیواری توکار باشد و قابلیت دسترسی از جلو داشته باشد در صورت نیاز به استفاده از تابلو روکار، باید تمهیدات، الزامات واستانداردهای مربوط در نظر گرفته شود. توجه کنید که تابلو محکم و به طور تراز و هم سطح دیوار نصب شود.
- جیب نقشه تابلو: باید جنس جیب نقشه فلزی باشد و روی قسمت داخلی درب تابلو نصب شود. دیاگرام خط بندی تابلو برق مشاعات باید در مقطع مناسب تهیه و پرس خشک شود و در جیب نقشه تابلو قرار گیرد.
- درب تابلو برق: درب جلوی تابلو تا عرض 70 سانتی متر به صورت تک لنگه و بعضا دو لنگه با طوق وسط با رعایت آب بندی مناسب است. درب تابلو باید ویژگی های زیر را نیز داشته باشد:
- باید دارای نوار لاستیک برای آب بندی باشد.
- روی درب تابلو باید لامپ سیگنال، فیوز شیشه ای، قفل درب، دریچه تهویه در بالا و پایین درب، پلاک تابلو و علامت خطر به صورت رنگ شده وجود داشته باشد.

معرفی تابلو برق مشاعات
جمع بندی
در این مقاله به تابلو برق مشاعات که وظیفه تقسیم برق ساختمان و برق رسانی به آیفون، پارکینگ، راهروها، پشت بام، آسانسور و… را بر عهده دارد، پرداختیم. همچنین به انواع خروجی این تابلو برق و نکات دیگر اشاره کردیم. گروه تابلو برق سمنان با بهره گیری از نیروی کار حرفه ای آماده ارائه تابلو برق های مشاعات با کیفیت عالی و خدمت رسانی به شما عزیزان است.